Gør det hyggeligt at flytte

Gør det sjovt at flytte

Forbered dit barn på at flytte

At flytte er en stor beslutning og omvæltning af en fast hverdag. Dette gælder især for børn. Det er let for os voksne at kunne se fordelene ved at flytte, men børn vil tænke anderledes. At flytte væk fra alt og alle de kender, skaber en utryghed, som er svær at komme til livs. Afhængig af, hvor gamle dine børn er, vil det være svært for dem at blive taget væk fra de vante omgivelser og deres netværk af venner. Børnene har ingen indflydelse på, hvad de voksne planlægger for deres fremtid og det kan være en frustrerende situation.

Planlæg flytningen med dine børn

Fordi børnene ikke har indflydelse på, at i skal flytte og hvor i skal flytte hen, vil de føle sig magtesløse. Du kan som forældre hjælpe dem til at få en større rolle i flytningen ved at planlægge, hvordan flytningen skal fungere i praksis. Hvilket værelse skal dine børn have, skal de hjælpe til i haven, med at vasketøj, lave mad? Giv dem nogle konkrete ting, som de kan forholde sig til og glæde sig til. Har børnene set, hvilket værelse, der skal være deres? Så kan i i fællesskab planlægge, hvordan værelset skal se ud. I kan aftale på forhånd, hvilken farve, der skal være på væggen og hvor sengen skal stå. Alle disse småting kan være med til at gøre flytningen mere håndgribelig for dine børn. Det er derfor vigtigt at inddrage dine børn, så tidligt som muligt.

Involver dine børn når i skal flytte

Flytter i langt væk, fra dine børns vante omgivelser, gælder det om at give dem en tryghed. Det kan du som forælder gøre på mange forskellige måder. Er det vennerne fra skolen, som dine børn vil savne mest? Så kan du eksempelvis love dem at de kommer på besøg i jeres nye hjem. Er det sporten, som dine børn går til, der betyder meget, kan du love at køre dem frem og tilbage, så de ikke går glip af det. Det kan også være du kan finde en ny sport i området, som er endnu federe end, hvor i boede før. Undersøg derfor mulighederne for alternative måder at få dine børn til at falde ordentligt til.

Hold øje med dit barns adfærdsmønster

Børn kan reagere på mange forskellige måder, når du tager dem væk fra deres vante omgivelser. Det kan derfor være meget svært at forudsige, hvordan de vil afreagere. Derfor er det vigtigt at du holder øje med dine børns adfærdsmønstre, når i er flyttet til det nye sted. Nogle børn vil reagere negativt, blive indelukkede og aggresive, hvor andre vil blive kede af det eller glade. Måden du håndterer situationen på, vil have en stor betydning for dine børns trivsel fremadrettet.

Socialisering er vigtigt

Ligesom med hundehvalpe er det vigtigt for dine børn, at blive socialiseret tidligt i deres nye miljø. På den måde vil de kunne danne sig et indtryk af, hvilke børn de har lyst til at hænge ud med i fremtiden. Det er vigtigt at du selv deltager aktivt for at socialisere dine børn, da det ikke er sikkert de vil gøre det af sig selv. Du kunne eksempelvis invitere nogle fra den nye skole med hjem til jer eller begynde at ses med forældrepar fra jeres omgangskreds. På den måde kan det være en hyggelig oplevelse at flytte.